Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Certifierad hudvård

 

Vad är vi villiga att gnida in i hud och hår och hur kan vi kontrollera att det vi köper är bra produkter?

Det finns en massa substanser som förekommer i hudvårdsprodukter som jag inte vill ha på huden. Samtidigt har jag inte riktigt koll på vilka de är eller vad de heter, om det nu skulle vara så att de har olika namn beroende på var de används. Ett sätt att hantera detta är att köpa certifierade produkter. Jag har tittat runt lite och kommit fram till att ECOCERT är en certifiering som är pålitlig.

 

 

För en tillverkare innebär en certifiering en kostnad. Om man betalar för att en oberoende organisation ska testa ens produkter så är man ganska konstig om man väljer att ha ämnen i produkten som inte passerar testen. Den som låter testa sina produkter gör det helt enkelt för att de tror att deras produkter är rena och för att de vill att andra ska veta det. Kostnaden gör att produkten blir lite dyrare. Det är sedan upp till kunden om hen vill känna sig trygg och är beredd att betala för den tryggheten.

Så vad får du och vad får du inte om du köper en produkten som har fått godkänt av ECOCERT?

Det finns olika graderingar men standarden innefattar att 95 % av allt växtbaserat innehåll ska vara ekologiskt framställt och att minst 10 % av det totala innehållet, i vikt räknat, ska vara ekologiskt framställt. Många produkter innehåller en stor andel vatten och därtill salter och mineraler som inte kan vara ekologiska vilket förklarar varför kraven är ställda på detta vis. Märkningen garanterar också att innehållet inte kommer från GMO-grödor, inte innehåller parabener, fenoxyetanol, nanopartiklar, silicon, polyetylenglykol (PEG), syntetiska parfymer och färgämnen eller animaliska produkter (undantag är t.ex. mjölk och honung).

Så hur skulle jag välja och varför?

1. Jag väljer bort billiga produkter. Jag har förstahandsinformation på att inköpare i Sverige köper in billiga hudvårdsprodukter från Asien som inte klarar minimikraven som REACH ställer. Dessa produkter får alltså inte enligt EU-lag säljas i Sverige men det händer att visa försöker ändå. Eftersom svenska handlare köper in produkterna billigt kan de sälja dem billigt. Går bort!

2. Jag gillar när företag är transparenta som t.ex. Dermanord som tillverkar märket Maria Åkerberg. Samtidigt blir jag misstänksam när ett märke som arbetar på ett gott anseende och en miljöprofil väljer bort certifieringar. De menar att de inte har hittat någon certifiering som uppfyller deras krav. Intressant. Vidare skriver de att ”vissa av våra råvaror bryts ur jorden och kan därför inte certifieras som odlade råvaror. Exempel på detta är lera och järnoxid.” Alltså är det deras produkter som inte kan leva upp till de kriterier som krävs för en certifiering. Det är ju också ett sätt att slingra sig undan. Eftersom Dermanord har certifieringar på själva råvarorna anser de att detta räcker. Problemet är att kunden inte kan göra en bedömning om proportionerna är rimliga för att produkten som helhet ska betraktas som ”ren”. Samtidigt väljer de bort en tredje part som oberoende granskar deras slutprodukt. Det finns inget som säger att Maria Åkerberg står för halvdåliga produkter. Säkert är det tvärt om men jag väljer en certifierad slutprodukt. Jag gillar också att Dermanord tillverkar sina ”flaskor” av bioplast. Bra gjort. Men det finns även andra märken som gör detsamma.

3. Vilka hudvårdsprodukter man köper beror på hud och särskilda personliga behov. Personligen har jag nästan aldrig finnar och inte så mycket porer. Däremot kan min hud bli torr. Därför använder jag hudlotion och oljor. Jag brukar ta en lotion eller olja som är godkänd enligt ECOCERT men det händer att jag använder någon av våra ekologiska oljor som står i köket. Om vi skulle anta att detta blir dyrt har jag löst det genom att jag 2012 slutade använda schampo och inte har använt det sedan dess. Du kanske tycker att det är konstigt men jag gör rent mitt hår med vatten när jag duschar och det räcker (självklart finns det schampo som är märkt med ECOCERT för den som vill ha det). Sedan kanske mitt hår blir lite strävt men det avhjälper ändå inte något schampo utan snarare balsam. Därför använder jag balsam någon enstaka gång. Denna totallösning är inget jag rekommenderar för andra. Det är en lösning som passar mig och den blir inte dyrare än för den genomsnittlige konsumenten. Ändå är det enbart rena produkter, inklusive rent vatten i duschen, som jag använder.

Om jag hade haft barn, den tiden är förbi, hade jag varit särskilt noga med att bara köpa ECOCERT eller motsvarande. Faktum är att flera märken är mer benägna att certifiera sina babyprodukter än sina vuxenprodukter. Så bra. Det finns ganska många märken att välja mellan, särskilt på våra olika apotekskedjor, men det är också så att flera märken väljer en lägre grad av certifieringen. Kraven på att de totala ingredienserna ska vara ekologiska är lägre. Det är ju upp till dig om du tycker det är viktigt. Om det är det kan du kolla upp produkten lite närmare och se om den motsvarar standardkraven.

Hudvård är en ganska stor bransch och att göra hållbara val även på detta område har en betydelse för den egna hälsan och vår jord. Detta hör hemma som en del av en hållbar livsstil. Det har även betydelse för den yngsta generationen och vad de får ta över när de blir vuxna välmående individer. För varför skulle vi vilja något annat

8 May 2018